Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Iván-éj : varázslat
  2012-03-05 10:42:44, hétfő
 
   
 
Szent Iván-éj: varázslat és néphagyomány a napfordulón

A nyári napforduló szinte az összes kultúrában a Nap, és ennél fogva a fény diadalának ünnepe volt, amely a pogány ember hiedelmei szerint a világosság és a sötétség állandó harcán alapult. A természettel összhangban élő, kereszténység előtti ember a nyárközépi tűzgyújtással elsősorban a Napot akarta megsegíteni a sötétséggel vívott küzdelmében, a tűz fényének erejével pedig az ártó szellemeket igyekeztek minél messzebb űzni.

Keresztelő Szent Jánost ünnepeljük

Mivel a keresztényi logikába is beleillett a fény és a sötétség küzdelme, ezért a kereszténység végül ezt a napot Keresztelő Szent János napjává tette. Az Iván elnevezés a régi magyar Jovános, Ivános alakból ered, illetve a János névnek a szláv formájából.

A naptárreformok miatt van csúszás

A nyári napforduló az évnek az a jellegzetes időpontja, amikor a Nap az égbolton a legmagasabb delelési ponton áll. A Föld - különösen az északi félteke - ilyenkor terményekben bővelkedik, szépsége és ereje teljében van. A nappalok a következő napfordulóig innentől már csak rövidülhetnek. Ezen a napon - június 21-én - az év leghosszabb nappalát és legrövidebb éjjelét élhetjük meg évről-évre.

Szent Iván éjjele mégsem június 21-ére, hanem június 24-ére esik. Oka a tropikus időszámítási mód sajátosságában és a tényleges naptári évek közti különbségben, illetve az egykori naptári reformokban rejlik. A nyár csillagászati értelemben vett kezdete korábban valóban június 24-ére esett, de az eltolódás miatt három nappal korábbra, június 21-ére került.

Nem volt ez másképp a magyar néphagyományban sem, s a tűz nem véletlenül vált a világosság, a tisztaság, az egészség, a szenvedély, az elevenség, a szerelem és az örök megújulás jelképévé a magyar hiedelemvilágban is. A nyári napfordulóra eső Keresztelő Szent János ünnepe az ötödik században vált elterjedtté, s a keresztény ünnep magába olvasztotta mindazokat a hiedelmeket és rítusokat, amelyek korábban a különböző népeknél a nyári napfordulóhoz kapcsolódtak.

Szent Iván-napi magyar népszokások



A Szent Iván naphoz fűződő hiedelmek és szokások egyrészt a szomszédos népektől, másrészt egyházi közvetítéssel kerültek hozzánk. A magyar szokások szerint régen a június hónapot is Szent Iván havának nevezték. A nyárközépi tűzgyújtást, illetve a tűzcsóvák forgatását (népies nevén lobogózást) a történelmi Magyarország egyes területein, főleg Nyitra megyében Szent Iván napi dalok éneklése kísérte.

A tűz körül álló asszonyok különféle illatos füveket, virágokat füstöltek, s ezeket később fürdők készítéséhez használták fel. Gyógyító hatást tulajdonítottak a tűzbe vetett almának is: aki abból eszik, nem betegszik meg. Baranya megyében a sírokra is tettek a sült almából, míg Csongrád megyében azt tartották, hogy a tűzbe dobott alma édes ízét az elhunyt rokonok is megízlelhetik. Szeged környékén tűzbe dobott, majd onnan kipiszkált almát fogyasztottak a torok- és hasfájás elmúlasztására vagy megelőzésére.

A tűzgyújtással a Napot akarták az emberek megsegíteni a sötétséggel vívott küzdelmében. Fotó: internet
A tűzgyújtással a Napot akarták az emberek megsegíteni a sötétséggel vívott küzdelmében.
Fotó: internet

Varázslatok a szerelemért és a bőségért

Szerelmi praktikák és jóslások is fűződnek ehhez a naphoz. A szalmából és a többféle fából megrakott tűz fölött a hagyomány szerint a lányok átugráltak, amíg a fiúk azt figyelték, ki mozog közülük a legtetszetősebben. Az ugrások magasságából és irányából persze sokféle jövendölést lehetett kiolvasni.

- Mivel a tűzzel, a fénnyel kapcsolódik össze Szent Iván éjjele, ezért a varázslatoknál a gyertyaégetés áll a középponban - magyarázta Marton Gabriella. A szegedi jósnő a szerelemmel és a bőséggel kapcsolatos varázslatokat árult el a delmagyar.hu-nak.

A szerelemért: Vegyünk elő egy tűz színű (sárga, narancssárga, piros -

ez utóbbi a legjobb) gyertyát. Karcoljuk az aljába a kiválasztottunk nevét, majd gyújtsuk meg. A gyertyát teljesen el kell égetni úgy, hogy egy kicsit éjfél után is égjen.

Biztosabb a végeredmény, ha egyszerre kettő gyertyát gyújtunk meg: az elsőbe a saját, a másodikba a szerelmünk nevét kell belekarcolni. Előbb a mi nevünkkel ellátott gyertyát kell meggyújtani, s annak lángjából a másikat. Majd várhatjuk, hogy mindkettő csonkig égjen.

A bőségért: Szintén tűzszínű gyertyára lesz szükségünk. Írjuk fel egy cetlire azokat a dolgokat, amiket el akarunk engedni, amiktől meg akarounk szabdulni (például nélkülözés, negatív gondolatok) és égessük el a cetlit, majd hagyjuk, hogy teljesen elégjen a gyertya.

Egy másik eljárás szerint a cetlire azt kell felírni, amit el szeretnénk érni, amire vágyunk (például egy biciklit, vagy bőséges termést), majd a gyertya alá kell tenni a papírdarabot. Végül hagyjuk, hogy a faggyú rácsorogjon a cetlire, s gyertya teljesen elégjen.

Tisztítás, gonoszűzés: Gyújtsunk meg egy szantál vagy tömjén (ez utóbbi a legjobb) illatú füstölőt - teljes elégetése segíti a megtisztulást.

Természetesen mindegyik varázslásnál fontos a gondolati energia - A gyertyagyújtás idején erősen gondoljunk arra, amit el szeretnénk érni a varázslatunkkal. Nem kell ott ülni mellette, de amíg el nem égett teljesen a gyertya, gondoljunk arra, amiért/akiért meggyújtottuk. (Persze figyelni kell az égő gyertyára, nehogy baleset történjen és valami felgyulladjon a lakásban!)

A Szentivánéji álom témakörét sokan feldolgozták. Forrás: YouTube

Egyéb mágikus csodák és hagyományok

Úgy tartják, Szent Iván éjjelét megelőző nap virágzik a páfrány, amelynek virága csak nagyon rövid ideig él. (Könnyen lehet, hogy páfrány virágán valójában a spóráit értik.) Aki mégis tanúja lehet a kis virág életének, az megérti a növények és az állatok nyelvét, és megleli a föld alatt rejtőző kincseket. Azt mondják, a régi időkben a boszorkányok a páfrány virágának köszönhették a varázstudásukat, s általuk voltak képesek láthatatlanná válni. Halandó ember azonban képtelen volt megszerezni ezt a virágot, mert a növény a virágzást megelőző pillanatban varázsport hintett szét maga körül, amely álomba ringatta a szerencsés megtalálót.

Szintén a különleges éjszakát megelőző napon zöldellő faágakat tettek az ajtókra, ablakokra (de még a tyúkólakra is), hogy elűzzék a boszorkányokat és megelőzzék a rontást. Az ezen az éjszakán meztelenül szakajtott gyógynövények különleges gyógyító hatással rendelkeznek.

Kedvelt tradíció volt, hogy a falu hajadonjai körbetáncolták a meggyújtott farakást, majd amikor az utolsó szikra is kialudt, a kenderföldre mentek, és mindannyian leheveredtek, majd ruhájukat leporolva felálltak. A hiedelmek szerint amelyikük után a letiport kender felállt, az a következő évben férjet talál magának.

Szentivánéji álom, az Első Emelet tolmácsolásában. Forrás: Youtube

A tűzgyújtás talán az összes hagyomány közül a legelterjedtebb. Eszerint a tűzrakást háromszor kellett átugrania mindenkinek, aki azt akarta, hogy Szent János illetve Szent Iván segítsége által a Szentháromságnál kegyelmet nyerjen. A tűz egyfajta védő-erőt is jelentett az emberek számára, akik az ünnepek végén a ház falára akasztották a tűz körbetáncolása alkalmával viselt koszorút, hogy az megvédje őket a későbbi tűzkároktól, természeti csapásoktól és a gonosztól




 
 
0 komment , kategória:  Ezoteria : Rituálék  
Címkék: hiedelemvilágban, szentháromságnál, tulajdonítottak, varázslatunkkal, tolmácsolásában, varázstudásukat, néphagyományban, kiválasztottunk, legelterjedtebb, boszorkányokat, varázslatoknál, elmúlasztására, gyertyagyújtás, sajátosságában, naptárreformok, körbetáncolása, körbetáncolták, felgyulladjon, természetesen, rövidülhetnek, tűzgyújtással, megtisztulást, meggyújtottuk, megízlelhetik, közvetítéssel, napfordulóhoz, varázslatokat, csillagászati, fogyasztottak, gyógynövények, gyertyaégetés, kereszténység, láthatatlanná, narancssárga, szentivánéji, feldolgozták, nyári napforduló, összes kultúrában, fény diadalának, pogány ember, sötétség állandó, természettel összhangban, nyárközépi tűzgyújtással, sötétséggel vívott, ártó szellemeket, keresztényi logikába, sötétség küzdelme, kereszténység végül, napot Keresztelő, régi magyar, szláv formájából, naptárreformok miatt, Szent Iván-éj, Keresztelő Szent Jánost, Keresztelő Szent János, Szent Iván, Szent Iván-napi, Marton Gabriella, Első Emelet, Szent János,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A Gömb  Jó éjszakát  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam Gizike bar...  Messziről jött ember  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Az embernek a társa: hiányzik.  Esti kép  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Minden gyerek jó.  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Naplemente  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Gábor Dénes gondolata  Életművészet  György napra  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Két ember becsülete  Jó éjszakát  A fák lelke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Föld napja április 22  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Becsüld meg azt amid van,...  Bella István: Zsoltár  Beney Zsuzsa - Tavasz  Egyszerűen  Miért nem menti meg Jézus...  802 esztendeje, 1222. április ...  Gábor Dénes gondolata  Környezetvédelem  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
nyári napforduló, összes kultúrában, fény diadalának, pogány ember, sötétség állandó, természettel összhangban, nyárközépi tűzgyújtással, sötétséggel vívott, ártó szellemeket, keresztényi logikába, sötétség küzdelme, kereszténység végül, napot Keresztelő, régi magyar, szláv formájából, naptárreformok miatt, legmagasabb delelési, északi félteke, következő napfordulóig, tropikus időszámítási, tényleges naptári, egykori naptári, nyár csillagászati, eltolódás miatt, magyar néphagyományban, örök megújulás, magyar hiedelemvilágban, nyári napfordulóra, ötödik században, keresztény ünnep, különböző népeknél, nyári napfordulóhoz, szomszédos népektől, magyar szokások, június hónapot, nyárközépi tűzgyújtást, tűzcsóvák forgatását, történelmi Magyarország, tűzbe vetett, sült almából, tűzbe dobott, elhunyt rokonok, emberek megsegíteni, többféle fából, hagyomány szerint, lányok átugráltak, ugrások magasságából, fénnyel kapcsolódik, szegedi jósnő, bőséggel kapcsolatos, kiválasztottunk nevét, gyertyát teljesen, kicsit éjfél, szerelmünk nevét, cetlire azokat, másik eljárás, faggyú rácsorogjon, szantál vagy, gondolati energia, gyertyagyújtás idején, spóráit értik, állatok nyelvét, föld alatt, régi időkben, páfrány virágának, virágzást megelőző, szerencsés megtalálót, különleges éjszakát, éjszakán meztelenül, falu hajadonjai, meggyújtott farakást, utolsó szikra, kenderföldre mentek, hiedelmek szerint, letiport kender, tűzgyújtás talán, összes hagyomány, tűzrakást háromszor, emberek számára, ünnepek végén, megvédje őket, későbbi tűzkároktól, hiedelemvilágban, szentháromságnál, tulajdonítottak, varázslatunkkal, tolmácsolásában, varázstudásukat, néphagyományban, kiválasztottunk, legelterjedtebb, boszorkányokat, varázslatoknál, elmúlasztására, gyertyagyújtás, sajátosságában, naptárreformok, körbetáncolása, körbetáncolták, felgyulladjon, természetesen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2070
  • e Hét: 8821
  • e Hónap: 17491
  • e Év: 73424
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.